Нови челни товарачи DOOSAN: DL220-7 и DL250-7

Новите челни товарачи DL220-7 и DL250-7 бяха пуснати от Doosan Infracore Europe. Новите модели са най-новите допълнения към спечелената от компанията гама колесни товарачи ‘DL-7’, следвайки първата фаза, включваща пускането на седем по-големи машини DL-7 през декември 2020 г.

Подобно на съществуващите модели, DL220-7 и DL250-7 въвеждат дизайн от следващо поколение, включващ мощен нов двигател, съвместим със Stage V, и осигуряващ по-висока производителност, увеличена горивна ефективност и перфектна за купувача цена, съчетани с превъзходна среда и удобство за оператора.

 

Повишена гъвкавост на хидравличните прикачни устройства

Товарачите DL220-7 и DL250-7 имат гладка и отзивчива хидравлика и спомагателни хидравлични връзки. Те са стандартно оборудвани с 3-ти клапан с регулируем поток и задържаща функция, осигуряващ постоянен поток за хидравлично задвижвани приставки. Четвъртият макаронен клапан се предлага като опция и при двата модела.

 

Стандартният капацитет на кофата на DL220-7 и DL250-7 е съответно 2,3 и 2,5 m3.

Z-кинематичното повдигащо рамо осигурява високи сили на пробив и товароподемност, особено за тежки материали, и голям ъгъл на изхвърляне за ефективно разтоварване на лепкави материали. И двата колесни товарача се предлагат като версии HL с високо повдигащо рамо и 300 килограма противотежест, където са необходими по-високи височини на сваляне и повишена гъвкавост.

 

Колесните товарачи DL220-7 и DL250-7 имат стандартна автоматична 4-степенна трансмисия със силово превключване и оси с ограничено приплъзване (LSD). Опциите включват 5-степенна трансмисия със силен превключвател с заключващ преобразувател на въртящия момент и тежки HDL оси, осигуряващи подобрено сцепление с диференциално хидравлично заключване (DHL), особено в среда с високо натоварване. Подобрения са направени в целия задвижващ механизъм, за да осигурят на операторите 11% увеличение на скоростта на движение до максимум 40 км / ч.

 

Нов просторен ергономичен дизайн на кабината

Вътре в кабината новите челни товарачи предлагат значително подобрен комфорт при работа, подобрена кормилна система и усъвършенствани електронни контроли. Новият джойстик EMCV (Electric Main Control Valve), напълно интегриран в подлакътника, е друга стандартна функция в кабината, осигуряваща на оператора по-плавна и прецизна управляемост на повдигащото рамо и приставките на челните товарачи. Функциите, налични чрез системата EMCV, включват автоматично връщане към копаене, изстрелване на кофата и позиция за спиране на тълпата на кофата и предотвратяване на удари за по-висок комфорт на оператора