Технология за импулсно уплътняване от Doosan и Мегатрон.

Мегатрон за пореден път доказа, че е фирма, която може да изпълни всякакви специфични решения за своите клиенти според техните конкретни потребности, независимо от това дали става въпрос за познати или не съвсем познати технологии като импулсното (динамичното) уплътняване на терени.

 

Мегатрон стана първият вносител на строителна техника, който достави в България импулсен уплътнител – в случая RIC 9000 на английския производител BSP International Foundations, монтиран у нас на верижен багер Doosan DX420LC-5. Клиентът е фирма Импулсно Уплътняване ООД. Големината и моделът на импулсния уплътнител е избор на клиента, като съобразяването на базовата машина (с маса около 40-45 т) и монтажа на съоръжението е извършено от специалисти на Мегатрон. За пускането на импулсния уплътнител в действие идва и един представител на BSP International Foundations, който прави първоначалните настройки. При самия монтаж оригиналните стрела и рамо на багера се заменят със стрелата на RIC 9000.

Doosan DX420LC-5 в случая е базовата машина на цялата установка. Това е модерен верижен багер от най-новата пета серия на южнокорейския производител. Отличава се с най-съвременно управление, повишена здравина на ходовата част и надежден дизелов двигател Scania, който покрива емисионните норми на Етап IV на ЕС с комбинация от система за селективна каталитична редукция (SCR), използваща урея (AdBlue), и дизелов окислителен катализатор (DOC) – без филтър за частици (DPF).

 

 

Изпитана технология

Импулсното (динамичното) уплътняване използва енергията от падаща тежест за обработване на почви и насипи. Най-често тази технология се използва за повишаване на товароносимостта на терена, намаляване на слягането и възможността за образуване на подземни кухини. Използваната падаща тежест, обикновено от стомана, се вдига във височина от кран или на специална мачта, монтирана към багер, и се пуска многократно по повърхността на терена. Вибрациите, предавани под повърхността, подобряват плътността на почвата в дълбочина. Местата, където се пуска тежестта, обикновено се планират във формата на мрежа, като разстоянията между тях зависят от подземните условия, натоварването от основите на строежа и тяхната геометрия. При всеки удар на тежестта върху терена се получава в дълбочина конус, който става с все по-голяма плътност. Размерите и ъгъла на конуса зависят от плътността на почвата и изхождайки от това се прави съответстваща мрежа от места, където ще се пуска тежестта, с цел припокриване на конусите.

При използването на технологията за обработка на зърнести почви и насипи се подобряват параметри като плътност, ъгъл на триене на частиците и коравина. При плитка карстова геология динамичното уплътняване се прилага за запълване на кухините преди строителство. Използва се също за уплътняване на строителни отпадъци, насипи и сметища. Така често може да се избегне разкопаването и извозването на смесени отпадъци.

Голямото предимство на тази технология е, че се използва наличната почва, насип или отпадъци от разрушаване в мястото на строителния обект, като не се налага тяхното изкопаване и извозване, съответно доставянето, разстилането и валирането на фракции инертни материали.

 

Импулсните уплътнители RIC

Базирайки се на тази технология, компанията BSP International Foundations произвежда гама от импулсни уплътнители RIC (Rapid Impact Compactor). Те се отличават с възможността за бързо уплътняване на горните слоеве на почвата от 2 м до 8 м при сравнително ниски разходи. Базовата машина е верижен багер, който осигурява по-голяма мобилност и достъп до всякакви строителни обекти. На мястото на стрелата и рамото му се монтира мачтата с тежестта. Динамичната енергия се предава от тежестта, която пада от регулируема височина върху патентовано трамбоващо устройство с форма, наподобяваща камбана. Енергията се прехвърля към почвата безопасно и ефективно, тъй като трамбоващото устройство остава в контакт със земята. Няма опасност от хвърчащи отломки.

Параметрите за уплътняването – енергия, брой на ударите и проникване в почвата се управляват автоматично от кабината на багера чрез инсталиране на допълнителна електронна система с екран. Тази система дава информация за ефекта от уплътняването в дълбочина, като резултатите могат също да се принтират за целите на строителния надзор.

Импулсните уплътнители RIC работят с 40-60 удара в минута, като използват тежест от 5, 7 или 9 т (производителят предлага и по-тежки за специфични приложения). Издигането на тежестта става хидравлично. Височината, от която се спуска тя, може да се регулира от електронната система в диапазон от 1,2 м. Стандартно диаметърът на стоманеното трамбоващо устройство е 1,5 м. Нивото на шум на разстояние 6 м е от порядъка на 88 дБ. Вибрациите варират според вида на уплътнявания материал и се увеличават с повишаване на степента на уплътняване. Резултатите на компанията показват, че ако не се правят специфични тествания на обекта, безопасното разстояние за работа от близки сгради и съоръжения е от порядъка на 6 м.

 

Конкретно доставеният импулсен уплътнител е модел RIC 9000 и в работно положение е висок 8 м, а масата на подвижната тежест е 9 т. Максималната енергия на удара е 106 кНм, като скоростта на работа е 35-45 удара в мин. С този модел теренът се уплътнява на дълбочина 4-6 м.